Родинний майстер-клас

20 листопада у Всесвітній день дитини в Кагарлицькому районному центрі дитячої та юнацької творочості пройшов родинний майстер-клас з виготовлення ляльки-мотанки для вихованців гуртка “Берегиня” (керівник Лісовенко Людмила Іванівна) та їх батьків “Традиційна лялька-мотанка”.
На захід завітали діти та батьки не байдужі до відродження народної творчості. Людмила Іванівна розповіла про історію народної іграшки, про духовний зміст, який закладали наші предки в її виготовлення. Примітивна на перший погляд лялька-мотанка є вираженням відшліфованого віками народного смаку українців, адже вона дає уявлення про національний одяг (покривання голови дорослої українки, обов'язкові елементи ляльки символічно відображають деталі жіночого одягу), ідеал зовнішності (невеликий зріст, пишна фігура, акцент на грудях і стегнах), вірування (хрестик — знак бога Ярила — сонця і, водночас, християнський символ, мотанка є втіленям язичницької Великої Матері й християнської Богородиці), традиції (побутування мотанки тільки жіночого роду як відголосок матріархату, “спеціалізація” ляльок за сферами вживання (лялька-дитина (льоля) в колиску, лялька-круп'яничка як частина посагу нареченої, лялька — берегиня роду, лялька-мати як оберіг для майбутньої матері, або жінки, яка не може народити тощо).
Процес створення ляльки-мотанки спочатку викликав “культурний шок”, адже виявилось, що примітивну ляльку, для виготовлення якої не використовували навіть ножиці й голку, за “рецептом” предків зробити непросто, проте ляльки вийшли в усіх: різноманітні, характерні, чимось схожі на своїх авторів.
Атмосфера заходу була по-сімейному затишною, мабуть, так проходили колись посиденьки й вечорниці. Що може бути природнішим для української жінки, ніж провести час, роблячи з дитиною ляльку-мотанку?


Галерея "Робимо мотанку"

Кiлькiсть переглядiв: 96